ijs foodstyling. Mijn favoriete uitdaging!
Als foodstyliste creëer ik, in opdracht van mijn klanten, allerlei soorten eten. Van verleidelijke gebakjes tot een goed gevulde salade. En van een stoere borrelplank tot een complete feesttafel. Zo word ik ook gevraagd mee te werken aan ijs foodstyling, oftewel foodstyling met ijs.
Alles draait om het mooiste plaatje. Daar komt een hoop bij kijken: mensen, locatie, verlichting. Tijdens ijs foodstyling ben ik degene die zowel het ijs als de opmaak van het ijs verzorgt. Een stylist verzorgt het servies en de verdere aankleding. De foto’s worden gemaakt door een foodfotograaf. Afhankelijk van het soort opdracht, wordt het resultaat gepubliceerd in een magazine, gebruikt op televisie, in commercials, op verpakkingen of billboards, of als online content. Lees verder…
Laat de beelden voor zich spreken
Maar ijs smelt supersnel…
Dat los ik op door het te maken van producten die niet smelten. Als foodstyliste moet je soms heel erg omdenken en bijvoorbeeld producten namaken van iets dat het niet is. Dat vergt creativiteit. Elke opdracht kent uitdagingen, maar ijs foodstyling is extra spannend. IJs is een kwetsbaar product. De structuur is broos en het smelt onder de warme studiolampen. Er is daardoor weinig tijd voor de perfecte foodstyling. Als je te lang wacht, is je product gewoon weg – gesmolten. Daarom maak ik bij ijs foodstyling elke keer de keuze of ik met echt ijs werk of dat ik het namaak. Hoe ik ijs namaak is natuurlijk mijn ‘geheimpje’.
Is ijs jouw specialiteit?
Dat klopt. Ik bak, kook, braad en bereid elk gerecht met liefde, maar foodstyling van ijs is écht mijn favoriet! Nog ruim voordat Instagram op kwam, ben ik hiervoor in de leer geweest bij de master in ijsfoodstyling, Ton van Groeningen. Hij is helaas overleden, maar heeft toentertijd onder andere Viennetta grootgemaakt. Er ging werkelijk een wereld voor mij open. Nog altijd ben ik Ton dankbaar voor de kennis die ik daar heb mogen opdoen. Het heeft voor mij de basis gelegd voor de trukendoos die ik in de daaropvolgende jaren door veel te experimenteren flink heb aangevuld.
Waarom ijs?
Ik hou van ijs! Het maakt me niet uit of het sorbetijs, softijs, roomijs of waterijs is. IJs maakt me blij. Het is niet alleen lekker om te eten, maar ook lekker om naar te kijken. De vorm van een softijsje met alle mogelijke toppings, de vrolijke kleuren, de verschillende structuren – het verveelt me niet. En ik kan er ook geen genoeg van krijgen. Van het ijs eten zelf niet, maar ook niet van het namaken. Gelukkig maar, want voor projecten zoals ijs foodstyling heb ik vaak heel veel ijs nodig.
Wat kan de klant van jou verwachten?
Ik breng een opdrachtgever kennis van ijs als product, maar ook kennis van andere materialen en methoden om ijs na te maken. Dat maakt mij, het team en daarmee ook de klant flexibel in de uitvoering van concepten met kwetsbare producten, zoals bij ijs foodstyling. Met ruim 15 jaar ervaring durf ik inmiddels wel te zeggen dat ik daarin onderscheidend ben.
Maar, foodstyling gaat ook over persoonlijkheid en artistieke inbreng. Ik doe altijd 120% mijn best en heb een eigen, herkenbare stijl. Ik werk bijvoorbeeld heel georganiseerd, terwijl mijn creaties juist een bepaalde nonchalance, een minder-geënsceneerde speelsheid hebben. De gerechten bedenk ik met mijn hoofd, maar creëer ik uit mijn hart.
Samenwerken voor ijs foodstyling?
Bent u geïnteresseerd in een samenwerking? Of heeft een specifieke vraag? Stuur me gerust een e-mail. Misschien bent u nog zoekende naar de invulling en heeft u alleen enkele voorbeeldfoto’s van de sfeer en stijl die u mooi vindt. Of misschien heeft u het eindresultaat al helder voor ogen. Beide uitgangspunten zijn voor mij werkbaar.
Voor grote opdrachten word ik meestal benaderd door een reclamebureau of fotograaf, maar ik sta ook open voor kleinere producties. Daarbij kan ik (als u dat wenst) ook de rol van producer op mij nemen, waarbij ik naast de foodstyling ook een actieve rol vervul in de afstemming, briefing en coördinatie van de uitvoering. Het is allemaal bespreekbaar. Als uw verzoek mij aanspreekt, ga ik de uitdaging graag aan!