Soraya, waar word jij blij van?
Van foodstyling! Ik heb mezelf helemaal gevonden in foodstyling. Sinds 2018 werk ik samen met Anoek, eerst als stagiaire en inmiddels als haar assistent. Elke opdracht is een nieuwe uitdaging. Telkens werken we in een nieuw team met verschillende mensen aan het perfecte eindresultaat. Dat en het pielen met het eten zelf; ik vind het heerlijk om te doen.
De samenwerking met Anoek, die inmiddels is uitgegroeid in een bijzondere vriendschap, geeft me ook energie. We denken over veel dingen hetzelfde, kunnen goed samenwerken en met elkaar praten over allerlei dingen. Ook hebben we dezelfde humor; we liggen geregeld helemaal in een deuk om de meest flauwe grappen.
Bakken of braden?
Ik heb stiekem wel een voorkeur voor bakken. Sinds ik zoveel met eten bezig ben, lijkt het werk van een patissier mij ook heel leuk. Dan kun je de hele dag bezig zijn met prachtige taarten en lekkere gebakjes. Dat doe ik thuis ook graag.
En werken met ijs vind ik ook heel leuk. Dat krijg ik natuurlijk van Anoek mee. Zij is expert op het gebied van ijs foodstyling en haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Overigens staat er met dit werk continu allerlei lekkers voor je neus. Het is een kunst om daarvan af te blijven. Mijn truc is om een kauwgompje te eten als ik in de verleiding kom. Zo blijf ik toch nog in mijn broeken passen.
Van interieurstyliste naar foodstyliste
Dat ik in de foodstyling terecht zou komen, had ik nooit verwacht. Ik volgde de bachelor Allround Styling aan Academie Artemis in Amsterdam. Tijdens deze opleiding leer je styling toepassen in verschillende werkvelden, waaronder media, interieur en food. Interieurstyling sprak mij altijd al wel aan, dus dat was wat ik dacht te gaan doen. Daar ben ik ook in afgestudeerd.
De eerste keer dat ‘foodstyling’ mij triggerde, was toen ik voor een schoolopdracht de introductie van Anoek Lorjé las. Ik dacht: ‘Dit klinkt precies als ik!’ – al deed ik daar op dat moment niets mee. Toen iemand mij later vroeg of foodstyling niet iets voor mij was, ben ik gaan Googlen en kwam ik opnieuw bij Anoek uit. Ze kwam ook nog eens uit Bussum, net als ik. Één en één is twee, dacht ik. Ik heb haar gemaild en gevraagd of ik stage bij haar kon lopen.
‘Dit is het, dit is wat ik wil doen’
Wat foodstyling precies inhoudt, leerde ik pas toen ik een dag met Anoek mee op pad mocht. Tijdens de lessen foodstyling die ik op Academie Artemis kreeg, leerde ik concepten vertalen in sfeer door de aankleding van de set. Ik had geen flauw idee dat foodstyling in werkelijkheid vooral gaat om eten: de bereiding van eten, de opmaak en presentatie van eten, en dat daarbij ontzettend veel productkennis komt kijken.
Anoek zette me op die meeloopdag gelijk aan het werk. ‘Je kan toch koken?’ zei ze. ‘Doe jij het maar, volg het recept maar.’ Ik vond het fantastisch! De hele dag liep ik met een glimlach op mijn gezicht. Ik vond het superleuk om met een pincet de kruiden in de pan goed te leggen om het product te perfectioneren. Die dag: de klik met Anoek; dat ik zelf het eten mocht maken; de gehele setting. Alles viel op z’n plek. Toen ik ’s avonds thuiskwam, zei ik: ‘Dit is het, dít is wat ik wil doen!’
Creatief met eten
Mijn nieuwsgierigheid en creativiteit komen in dit werkveld goed van pas. Wat te doen als er iets misgaat in het recept? Of als je werkt met een moeilijk product? Je wilt geen ‘nee’ of ‘kan niet’ verkopen aan de klant. Als foodstylist zoek je daarom constant oplossingen om ervoor te zorgen dat een product alsnog prachtig op de set verschijnt. Je hebt zoveel kennis van eten nodig om producten écht te begrijpen en ermee te werken. Deze kennis leer ik nu grotendeels van Anoek, maar ook door gewoon te doen en veel te experimenteren. Altijd ben ik bezig om ervoor te zorgen dat het nóg beter kan.
Hoe ziet de ideale keuken van Soraya de Waal eruit?
Anoek en ik hebben nu al de luxe dat we samen een externe keuken delen. Deze ruimte gebruiken we soms ook als studio voor bijvoorbeeld opdrachten van klanten die geen eigen studio hebben. Of als we zelf een project opstarten, waarvoor ik dan ook weleens de fotografie doe. Het zou fantastisch zijn als Anoek en ik ooit een nóg grotere studio tot onze beschikking hebben met elk een eigen kookgedeelte. Dan kunnen we samen meer opdrachten aannemen en verdelen op basis van kennis en ervaring.
Het zou ideaal zijn als we elk onze eigen expertise hebben en daarin uitblinken. Anoek is natuurlijk expert in ijs foodstyling. Zelf moet ik nog ontdekken waarin ik mij wil specialiseren. Daar kom ik vanzelf achter door vooral veel verschillende dingen te proberen en te doen. Ik leer momenteel veel in de praktijk, niet alleen van Anoek, maar ook van mijn werk als testkok, waarvoor ik uiteenlopende recepten van culi’s test. Daarnaast wil ik diverse trainingen gaan volgen, zodat ik me als junior foodstyliste blijf ontwikkelen tot een échte food queen.